Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Tot a punt per a començar els censos el 15 de Juny!

Dijous, 04 de juny de 2020

En línia amb el que us vàrem avançar fa alguns dies, us confirmem que els censos del projecte orenetes d'enguany es faran entre el 15 de juny i el 31 de juliol. 

 

Recordeu que el primer que heu de fer és confirmar o donar d'alta la vostra unitat de mostreig. Excepcionalment, enguany teniu fins al mateix dia 15 de juny per confirmar les unitats que havíeu censat en anys anteriors. Passada aquesta data, les unitats no confirmades s’alliberaran.

 

La tranquil·litat derivada del confinament i l'augment en la disponibilitat d'aliment que esperem fruit d'un hivern i primaveres molt plujosos suggereixen que aquesta temporada de cria pot ser especialment bona. Enguany, doncs, volem mirar de fer censos d'orenetes en el màxim de pobles i ciutats de Catalunya i així poder constatar si, realment, això ha estat així. 

 

La metodologia de cens seguirà sent la mateixa que s'ha utilitzat fins ara. Teníem previst posar en marxa aquesta primavera la nova metodologia que vàrem testar amb molts bons resultats l'any passat però les limitacions derivades de la crisi sanitària ens han fet posposar-ho a l'any vinent. Durant aquest hivern us donarem més detalls del canvi de metodologia per tal que estigui tot a punt per posar-la en marxa el 2021.

 

Recordeu que tot i que la situació ha millorat molt, encara estem en plena crisis sanitària. És, per tant, molt important fer els censos seguint sempre les pautes que estiguin en peu en cada moment i lloc (regió sanitària) en relació amb l'ús de mascareta, distanciament social, horaris de passeig i grau de mobilitat. Aquí podeu trobar les recomanacions que dona protecció civil per cada Fase i que va actualitzant de manera regular. 

 

Recordeu que en Fase 1 només podeu fer els censos al mateix poble on viviu. En Fase 2 es poden fer censos arreu de la regió sanitària on viviu, i en Fase 3 arreu de la regió sanitària on viviu o en altres que també estiguin en la mateixa Fase. 

 

Si el 15 de juny encara no podeu fer el vostre cens a causa d'aquestes limitacions de mobilitat, espereu-vos a  passar a la Fase que us ho permeti. Disposeu d'un mes i mig per fer els censos, així que teniu força marge. A més, cal tenir en compte que a partir del 22 de juny, un cop acabi l’estat de l’alarma, les limitacions de mobilitat deixaran de tenir efecte i s'espera que tothom es pugui moure lliurement per tot el país. 

 

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració i paciència!

 

Molt bon cens!

 

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.