Logo
CA
ICO

Instruccions generals

On es fan els censos?

En funció de les seves possibilitats, cada persona o entitat col·laboradora (escola, institut, esplai, etc) pot encarregar-se de censar tot un poble o ciutat o bé només una part. En nuclis urbans no gaire grans o en pobles on no hi hagi molts nius d'oreneta cuablanca, cada persona o entitat pot fàcilment encarregar-se de censar tota l'àrea urbana.

Un cop donats d'alta com a participants ja podeu crear la vostra unitat de mostreig des del mateix portal web. En aquests vídeos t’ensenyen com fer-ho. És molt fàcil.

Quan es fan?

Hi ha dos períodes de cens diferents: el primer va de l'1 al 31 de maig, i el segon, del 15 de juny al 31 de juliol. El primer període de cens cobreix essencialment el moment en què les orenetes es dediquen a construir i arranjar els nius, mentre que el segon cobreix el període durant el qual la majoria de les parelles ja tenen pollets. Segons la disponibilitat de temps, cada persona o entitat pot escollir participar en només un dels períodes de cens o bé en els dos.

Sempre es recomana fer els censos a primera hora del matí o al final de la tarda, quan fa menys calor i hi ha més activitat als nius.

Quant temps s'ha de dedicar a fer cada cens?

El necessari per prospectar adequadament la totalitat de carrers o nuclis d'edificis existents a la nostra unitat de mostreig. El cens es pot completar en un únic dia o segregar-lo en diferents dies però s'ha de fer integrament dins de cada període de cens. Si es cobreixen els dos períodes de cens, s'ha de tenir en compte que cal prospectar tota la unitat de mostreig tant durant el primer període com durant el segon.

Com es fa el cens?

Cada cens consisteix en recórrer tots i cadascun dels carrers i grups d'edificis inclosos dins la unitat de mostreig en busca dels nius d'oreneta. Cada cop que es troba un niu o grup de nius cal registrar-los a la fitxa de camp.

Sempre que es pugui, és recomanable fer el cens en parella. D'aquesta manera cada persona busca nius en costat diferent del carrer. En cas contrari el més recomanable és fer primer un costat de carrer i desprès l'altre.

Quines dades s'han de prendre?

Dades de la jornada de cens

  • Unitat de mostreig
  • Municipi
  • Període de mostreig
  • Data
  • Hora d'inici
  • Hora de finalització
  • Observadors

Dades del cens

  • Localització dels nius
  • Característiques de l'edifici
  • Planta on hi ha els nius
  • Horari d'observació
  • Estat dels nius
  • Observacions

Per més informació sobre com prendre aquestes dades vegeu "instruccions detallades."

Quin material es necessita per fer el cens?

Què s'ha de fer amb les dades recollides al camp?

Les dades registrades a la fitxa de camp es poden informatitzar directament des d'Internet. D'aquesta manera queden directament introduïdes a la base de dades del projecte. Si no teniu accés a internet podeu optar per enviar-les per correu a l'Institut Català d'Ornitologia (Projecte Orenetes, Institut Català d'Ornitologia, Girona 168, entresol 5a, 08037 Barcelona).

Un cop enviades les dades, rebreu un missatge confirmant la recepció. A partir d'aquest moment podeu entrar a la meva colònia, per veure les dades referents a la vostra població d'orenetes cuablanques. Aquí veureu un mapa amb la situació dels nius, i una sèrie de gràfics i índex mostrant com ha evolucionat la vostra població i les seves característiques respecte a la resta de Catalunya. També podreu consultar com funciona l'estudi a d'altres poblacions de Catalunya des de vegeu dades.

Tutorials

Aquests vídeos t’ensenyen en pocs minuts tot el que has de saber per crear una unitat de mostreig i entrar i editar les dades dels censos. Clica la icona de pantalla completa del visor del vídeo i canvia la ressolució a 720p (icona en forma d'engranatge) per veure'ls en alta definició.



El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.