Logo
CA | ES | EN
ICO

News

Resultats definitius del Projecte Orenetes.cat 2020

Divendres, 23 d'octubre de 2020

 

El 15 d’octubre vam tancar definitivament el registre de dades al projecte orenetes.cat per a l’any 2020. Aquest any ha sigut bastant complicat en tots els sentits i això també inclou les activitats relacionades amb el projecte. Com sabeu, vam haver de suspendre els censos de la primavera a causa del confinament i per tant, aquest any només hem obtingut dades del període estival. Tot i això, aquest any hem aconseguit una bona participació en el projecte.

 

En total s’han comptat 18.329 nius d’oreneta cuablanca. La majoria (50%) estaven ocupats per l'oreneta, tot i que també es va detectar que el 27,6% estaven trencats i el 16% no estaven ocupats. Us recordem que si veieu a algú destruint un niu d’oreneta o bé trobeu nius amb impediments perquè els ocells hi puguin accedir, podeu contactar amb els Agents Rurals.

 

El 0,7% del total de nius comptats estaven ocupats per altres espècies. No és una xifra gaire alta (130 nius), però ens hem volgut detenir a analitzar quins són els ocells que ocupen majoritàriament els nius d’oreneta. El 77,8% dels nius estaven ocupats per Pardal comú, l’11,1% per Roquerol, el 9,3% per Pardal xarrec i finalment l’1,9% per Oreneta comuna.

 

Es van entrar dades des de 86 municipis diferents, 82 de Catalunya i  4 de Mallorca. Els municipis catalans pertanyen a 33 comarques diferents: totes les de la província de Girona i totes a excepció del Berguedà de la de Barcelona. Totes les comarques del Camp de Tarragona menys el Priorat i la Conca de Barberà van enregistrar dades, però a les Terres de l’Ebre només es van obtenir dades del Montsià. A l’Alt Pirineu i Aran es van entrar dades dels dos Pallars i l’Alt Urgell. Finalment a Ponent és on va haver-hi la participació més escassa, amb dades enregistrades al Segrià i el pla d’Urgell.

 

Els nius es van trobar de mitjana a la planta “3,33”. Recordeu que al Projecte Orenetes comptem la planta baixa com a planta 1, per tant, els nius es van trobar de mitjana entre la 2a i la 3a planta dels edificis. La majoria dels nius es van trobar a cases o blocs de pisos (91,3%), el 5% dels nius estaven a magatzems o naus industrials i només un 3,6% dels nius comptats es van trobar a esglésies o edificis singulars.

 

Per últim us deixem un parell de dades com a curiositat, la Unitat de Mostreig (recordeu, els quadrats de 200x200m) amb més nius enregistrats va ser Sabadell 13, on en van comptar 232. El municipi on es van comptar més nius, (fins a 1257),va ser Mollet del Vallès.

 

Podeu consultar la infografia amb totes les dades des d'aquest enllaç: 

 

http://ornitologia.org/mm/file/2020/18_196.pdf

 

Des d’aquí volem agrair a tots els voluntaris que han dedicat el seu temps al projecte i desitgem tornar a comptar amb la vostra col·laboració l’any que ve!

 

 

Molta salut per tothom!

 

Infografia dels resultats dels censos 2020

Cens d’orenetes en temps de pandèmia 2020

Dimecres, 09 de setembre de 2020

Fins al 8 de setembre de 2020 s’han enregistrat 14.510 nius d’oreneta cuablanca a Orenetes.cat, recordeu que això vol dir que es tracta de 14.510 nius protegits!  Es tracta d’una bona xifra, tenint en compte que aquest any no vam poder realitzar el cens en el primer període (de l’1 al 31 de maig) a causa de la pandèmia. Dels nius comptats fins ara, podem veure que 7.108 (el 49%) es van comptar com a ocupats per oreneta cuablanca, 3.945 (el 27%) com a trencats i 920 (el 6%) com a “en construcció”.

Des de principi d'any, s’han enregistrat dades de 79 municipis. És una xifra una mica inferior a la de l’any passat (108 municipis) però una xifra molt similar a la del 2018 (80 municipis). Aquesta, s’ha de prendre com una dada positiva, donat que aquest any no hem pogut comptar amb els censos de les escoles que formen un percentatge molt alt del total. Així i tot el nombre de municipis no ha baixat dràsticament, per tant podem assumir que s’han apuntat nous participants a fer els censos.

Encara no podem comparar les dades globals amb l’històric perquè no hem tancat el cens d’aquest any. Recordeu que podeu entrar les vostres dades al projecte orenetes.cat fins al 15 d’octubre. Recordeu també, que si ja heu entrat totes les dades, heu de tancar el cens fent clic al cadenat. Si teniu qualsevol dubte a l’hora d’entrar les dades, dirigiu-vos a marina.cuito@ornitologia.org.

A l’octubre farem el resum definitiu, però tenint en compte les circumstàncies d’aquest any, de moment fem una valoració molt positiva de la participació al projecte durant aquest any.

Darrera setmana per fer el cens del 2020

Dijous, 23 de juliol de 2020

Com bé sabeu, a causa de la pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2, aquest any vam haver de cancel·lar els censos de primavera que havien de tenir lloc de l'1 al 31 de maig.

Vam reactivar els censos a partir del segon període de cens, és a dir, a partir del 15 de juny. És per això que la comparativa de participació respecte de l'any passat, ha patit una davallada. En aquest segon període portem censats 9106 nius a 55 municipis, davant dels 18460 en 108 municipis que portàvem l'any passat. Només hem fet un període i portem la meitat dels nius de l'any passat, per tant creiem que la dada és positiva, ja que portem proporcionalment el mateix nombre de participacions.

Dels nius que s'han censat aquest any fins ara, 4256 estaven ocupats, 2366 trencats i 853 estaven en construcció. A més s'han comptat 25 nius artificials, la majoria a Mollet del Vallès.

Per acabar aquest repàs de la participació, una dada molt positiva, portem enregistrades 203 Unitats de Mostreig davant de les 189 que hi havia l'any passat. Queda poc més d'una setmana perquè acabi el període de cens del projecte orenetes d'aquest any, així que us encoratgem a tots a fer els censos pendents en aquests dies.

Per últim recordar-vos que podeu entrar les dades fins al 15 d'octubre. La feina de camp dels censos s'ha de fer fins al 31 de juliol però si un cop fet el cens no teniu temps per enregistrar-ho de seguida, teniu un marge de dos mesos i mig per fer-ho amb tranquil·litat.

Moltes gràcies a tots per la vostra participació i compromís amb el #projecteorenetes!

Curs monogràfic sobre Orenetes.cat

Dijous, 04 de juny de 2020

Estem preparant un curs monogràfic online per ensenyar-vos tots aquells detalls del portal que no coneixíeu i també resoldre els dubtes que tingueu.

El curs es dividirà en dues parts:

  • En la primera, parlarem dels tipus d'oreneta i ens centrarem en els hàbits i característiques de l'oreneta cuablanca.
  • En la segona part, parlarem a fons del projecte orenetes i farem una simulació de cens

El curs tindrà lloc el dimecres dia 10 de juny de 18:00 a 19:00 i tindrà capacitat per a 100 persones. Podreu interactuar amb nosaltres a través del xat de la videoconferència.

Us podeu inscriure en el següent enllaç: http://ornitologia.org/ca/Activitats/cursos_online.html

Tot a punt per a començar els censos el 15 de Juny!

Dijous, 04 de juny de 2020

En línia amb el que us vàrem avançar fa alguns dies, us confirmem que els censos del projecte orenetes d'enguany es faran entre el 15 de juny i el 31 de juliol. 

 

Recordeu que el primer que heu de fer és confirmar o donar d'alta la vostra unitat de mostreig. Excepcionalment, enguany teniu fins al mateix dia 15 de juny per confirmar les unitats que havíeu censat en anys anteriors. Passada aquesta data, les unitats no confirmades s’alliberaran.

 

La tranquil·litat derivada del confinament i l'augment en la disponibilitat d'aliment que esperem fruit d'un hivern i primaveres molt plujosos suggereixen que aquesta temporada de cria pot ser especialment bona. Enguany, doncs, volem mirar de fer censos d'orenetes en el màxim de pobles i ciutats de Catalunya i així poder constatar si, realment, això ha estat així. 

 

La metodologia de cens seguirà sent la mateixa que s'ha utilitzat fins ara. Teníem previst posar en marxa aquesta primavera la nova metodologia que vàrem testar amb molts bons resultats l'any passat però les limitacions derivades de la crisi sanitària ens han fet posposar-ho a l'any vinent. Durant aquest hivern us donarem més detalls del canvi de metodologia per tal que estigui tot a punt per posar-la en marxa el 2021.

 

Recordeu que tot i que la situació ha millorat molt, encara estem en plena crisis sanitària. És, per tant, molt important fer els censos seguint sempre les pautes que estiguin en peu en cada moment i lloc (regió sanitària) en relació amb l'ús de mascareta, distanciament social, horaris de passeig i grau de mobilitat. Aquí podeu trobar les recomanacions que dona protecció civil per cada Fase i que va actualitzant de manera regular. 

 

Recordeu que en Fase 1 només podeu fer els censos al mateix poble on viviu. En Fase 2 es poden fer censos arreu de la regió sanitària on viviu, i en Fase 3 arreu de la regió sanitària on viviu o en altres que també estiguin en la mateixa Fase. 

 

Si el 15 de juny encara no podeu fer el vostre cens a causa d'aquestes limitacions de mobilitat, espereu-vos a  passar a la Fase que us ho permeti. Disposeu d'un mes i mig per fer els censos, així que teniu força marge. A més, cal tenir en compte que a partir del 22 de juny, un cop acabi l’estat de l’alarma, les limitacions de mobilitat deixaran de tenir efecte i s'espera que tothom es pugui moure lliurement per tot el país. 

 

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració i paciència!

 

Molt bon cens!

 

Els censos del projecte es miraran de reactivar el 15 de juny

Divendres, 15 de maig de 2020

Atesa la situació actual de crisi sanitària i el manteniment de l'estat d'alarma, hem decidit suspendre definitivament el 1r període de cens del projecte orenetes i posar tots els esforços en poder fer els censos a partir del 15 de juny.

 

Sortosament, el segon període de cens del projecte orenetes (15 de juny a 31 de juliol), és el més ideal per fer el comptatge de nius de l'oreneta cuablanca i, per tant, hem pensat que, donades les restriccions actuals, el més adient era suspendre del tot el primer període de cens i concentrar tots els esforços en fer el millor cens possible quan ja ens acostem a l'estiu.

 

Per aquelles dates tots esperem que la situació hagi millorat molt i que els censos del projecte es puguin fer sense gaires restriccions.

 

Com sempre, us mantindrem informats periòdicament de la situació i ens posem a la vostra disposició per atendre els vostres dubtes a través del correu orenetes@ornitologia.org.

 

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració.

Curs Ciència Ciutadana: els cens d'orenetes

Dijous, 14 de maig de 2020

Durant la setmana passada vam participar en la setena sessió del curs online de ciència ciutadana organitzat per l'associació Adenc.

En aquesta sessió vam parlar sobre els diferents tipus d'orenetes, aprofundint en l'oreneta cuablanca. En la segona part del curs vam fer una simulació de cens del projecte, mostrant tots els passos que s'han de seguir per fer correctament el cens d'orenetes.

Podeu recuperar aquest curs online en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=GamJcWqgOSE

Creiem que amb aquest vídeo podreu resoldre molts dubtes que us puguin sorgir a l'hora de realitzar un cens.

Els censos del projecte orenetes estaran en suspens mentre hi hagi en peu les mesures de confinament

Divendres, 10 d'abril de 2020

Atesa la situació actual de confinament i la resta de les directrius derivades de la crisi sanitària, així com el manteniment de l'estat d'alarma, anunciem que a data d'avui hem de considerar que els censos del projecte orenetes.cat queden en suspens fins que la situació permeti la seva represa. No sabem quina serà la situació el dia 1 de maig (data d'inici dels censos), però si en aquesta data el confinament continua vigent els censos es mantindran en suspens. 

Quan el confinament s'acabi, valorarem les possibilitats de fer els censos amb el temps que quedi diponible. Us mantindrem informats periòdicament de la situació i de les possibilitats que puguin anar sorgint en les properes setmanes, i ens posem a la vostra disposició per atendre els vostres dubtes a través del correu orenetes@ornitologia.org.

Mentre no podeu fer els censos d'orenetes.cat us animem, si no ho feu ja, a participar en altres projectes de ciència ciutadana que no requereixen sortir de casa: nius.cat, ocellsdelsjardins.cat i #JoEmQuedoACasa d'ornitho.cat

Finalment, volem compartir amb tots vosaltres el nostre desig de salut en aquests moments tan difícils.

The Orenetes project is an initiative from the Catalan Ornithological Institute.