Logo
CA | ES | EN
ICO

News

Resultats definitius del Projecte Orenetes.cat 2020

Divendres, 23 d'octubre de 2020

 

El 15 d’octubre vam tancar definitivament el registre de dades al projecte orenetes.cat per a l’any 2020. Aquest any ha sigut bastant complicat en tots els sentits i això també inclou les activitats relacionades amb el projecte. Com sabeu, vam haver de suspendre els censos de la primavera a causa del confinament i per tant, aquest any només hem obtingut dades del període estival. Tot i això, aquest any hem aconseguit una bona participació en el projecte.

 

En total s’han comptat 18.329 nius d’oreneta cuablanca. La majoria (50%) estaven ocupats per l'oreneta, tot i que també es va detectar que el 27,6% estaven trencats i el 16% no estaven ocupats. Us recordem que si veieu a algú destruint un niu d’oreneta o bé trobeu nius amb impediments perquè els ocells hi puguin accedir, podeu contactar amb els Agents Rurals.

 

El 0,7% del total de nius comptats estaven ocupats per altres espècies. No és una xifra gaire alta (130 nius), però ens hem volgut detenir a analitzar quins són els ocells que ocupen majoritàriament els nius d’oreneta. El 77,8% dels nius estaven ocupats per Pardal comú, l’11,1% per Roquerol, el 9,3% per Pardal xarrec i finalment l’1,9% per Oreneta comuna.

 

Es van entrar dades des de 86 municipis diferents, 82 de Catalunya i  4 de Mallorca. Els municipis catalans pertanyen a 33 comarques diferents: totes les de la província de Girona i totes a excepció del Berguedà de la de Barcelona. Totes les comarques del Camp de Tarragona menys el Priorat i la Conca de Barberà van enregistrar dades, però a les Terres de l’Ebre només es van obtenir dades del Montsià. A l’Alt Pirineu i Aran es van entrar dades dels dos Pallars i l’Alt Urgell. Finalment a Ponent és on va haver-hi la participació més escassa, amb dades enregistrades al Segrià i el pla d’Urgell.

 

Els nius es van trobar de mitjana a la planta “3,33”. Recordeu que al Projecte Orenetes comptem la planta baixa com a planta 1, per tant, els nius es van trobar de mitjana entre la 2a i la 3a planta dels edificis. La majoria dels nius es van trobar a cases o blocs de pisos (91,3%), el 5% dels nius estaven a magatzems o naus industrials i només un 3,6% dels nius comptats es van trobar a esglésies o edificis singulars.

 

Per últim us deixem un parell de dades com a curiositat, la Unitat de Mostreig (recordeu, els quadrats de 200x200m) amb més nius enregistrats va ser Sabadell 13, on en van comptar 232. El municipi on es van comptar més nius, (fins a 1257),va ser Mollet del Vallès.

 

Podeu consultar la infografia amb totes les dades des d'aquest enllaç: 

 

http://ornitologia.org/mm/file/2020/18_196.pdf

 

Des d’aquí volem agrair a tots els voluntaris que han dedicat el seu temps al projecte i desitgem tornar a comptar amb la vostra col·laboració l’any que ve!

 

 

Molta salut per tothom!

 

Infografia dels resultats dels censos 2020

The Orenetes project is an initiative from the Catalan Ornithological Institute.