La majoria de les orenetes cuablanca ja han marxat als seus llocs d'hivernada a l'Àfrica Subsahariana i no les tornarem a veure fins a finals de febrer-principis de març de l'any vinent.
Les orenetes necessiten temperatures càlides per poder sobreviure i trobar insectes per alimentar-se, per això marxen a zones més temperades durant l'hivern. Al projecte EuroBird Portal, podeu veure dos gràfics en moviment on podeu comprovar com, a mesura que la temperatura a Europa augmenta, la quantitat d'orenetes observades es fa més gran.
A Portugal i Catalunya són els primers llocs on s'observen orenetes, cap al mes de febrer es fan les primeres observacions. A mitjans de març, consten observacions a tota la costa mediterrània. A principis d'abril les orenetes ja arriben a Anglaterra i Alemanya. A mitjans de maig, a tot el sud de la península escandinava es registren observacions d'oreneta. El màxim s'assoleix al mes de juliol, quan les orenetes arriben fins al nord de la península escandinava. A partir de l'agost, les orenetes comencen a baixar un altre cop, abandonant Catalunya a finals d'octubre.
Oreneta cuablanca observada a Europa durant la primavera de 2014. Font: EuroBird Portal