Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Orenetes alpinistes!

Divendres, 10 d'agost de 2012

Les nostres amigues orenetes ja ens han demostrat que els agrada viatjar, i que fins i tot agafen el ferry! Val a dir que les orenetes de casa nostra també els agrada l'alpinisme i l'alta muntanya i que poden arribar a fer el niu a grans alçades. Aquest seria l'exemple de la colònia que tenim al Santuari de Núria, a Queralbs (Ripollès), a 2.000 metres sobre el nivell del mar.

Si aquestes vacances vols conèixer la Vall de Núria ho pots fer de la mà de les orenetes cuablanca, tal i com ho ha fet en Bernat, un col·laborador apassionat de només 9 anys, que any rera any engresca als seus pares a fer una excursió fins a Núria per fer el recompte dels nius d'oreneta cuabanca.

En Bernat és de Barcelona, i a més de ser un gran enamorat de l’observació de la natura, és un entusiasta dels trens, així que quan arribi a Ribes de Freser i pugi al Cremallera gaudirà d’una manera molt especial del trajecte que el durà a veure una de les colònies d’oreneta cuablanca més altes de Catalunya.

Les orenetes que nidifiquen a latituds més al nord solen ser més tardanes. Arriben ben entrada la primavera per començar a arranjar els seus nius i els seus pollets surten ben entrat l’estiu, quan les temperatures són més favorables i els mosquits són més abundants. Tot i així, és sabut que al Pirineu l’estiu és curt i que a mitjans d’agost les temperatures comences a baixar i les pluges comencen a ser més freqüents. Així doncs, les orenetes que trien fer el niu a localitats de muntanya solen fer només una posta i són les primeres que comencen a iniciar la seva migració cap a latituds més al sud.

Obriu bé els ulls si passeu l’estiu a poblets de muntanya, en Bernat diu que els pollets ja treuen el cap pel foradet del niu i ben aviat seran prou grans per iniciar el seu viatge cap a l’Àfrica!

 

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.