Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Avui per dinar... mosquits!

Divendres, 17 d'agost de 2012

Les orenetes basen la seva dieta en els mosquits. Una oreneta pot arribar a consumir entre 5 i 6 grams de mosquits diaris.!

Ara que estem de vacances, no deixem que el cervell se’ns adormi! Des del Projecte Orenetes us proposem jugar amb les matemàtiques i calcular quants quilos de mosquits es mengen cada dia les orenetes de la vostra unitat de mostreig si acceptem que a cada niu ocupat per l’espècie tenim un promig de 5 orenetes (2 adult i 3 pollets).

Perquè us en feu una idea....segons les dades del cens del 2008, on es van censar 16.776 nius ocupats per l'oreneta cuablanca, s'estima que al llarg de tota la seva estada a casa nostra, des de Sant Jordi fins l'11 de setembre, les orenetes es van arribar a menjar 60 tones de mosquits! Fet que evidencia el gran paper ecològic que juguen i quina bona companyia representen durant l'estiu!

Si comencem a fer números podem afirmar que si tenim un niu a casa, cada dia podem evitar la picada de 2.500 mosquits, que passaran de volar per sobre nostre a ser a l’estómac d’aquests veïns tant especials. Si aquest valor el multipliquem pel total de dies que les orenetes passen les seves vacances d’estiu a casa nostra, el valor s’eleva fins als 500.000 mosquits!

I com a curiositat, val a dir que és cert el què diu la dita: « orenell terrer, pluja ve . Quan veiem les orenetes volar baix és indicador de pluja, ja que quan l’aire està carregat d’humitat les fines ales dels mosquits s’humitegen i els dificulten el vol, de manera que aquests insectes volen a distàncies menys elevades. Així doncs, abans de ploure veurem les orenetes volar arran de terra capturant aquest mosquits que ja han detectat la pluja abans que comenci!

 

En aquestes imatges podeu veure les cabrioles que les orenetes fan a l'aire per capturar els insectes, desafinat a qualsevol acròbata!

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.